Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Jurnalistul a vorbit despre experiența trăită în Marea Britanie, unde care se află deja de 11 zile, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor de la nivel global. Invitatul lui Marius Tucă a afirmat că „nu a văzut niciun semn al crizei” aici, iar „lumea este relaxată, pentru că totul funcționează cu precizie de ceasornic”.
„Ion Cristoiu: Contrar a ce credem noi și ce se dă la televizor, nu am văzut niciun semn al crizei, desigur, în afară de faptul că televiziunile Sky News, BBC au o rubrică – ‘Creșterea costului vieții’ – deci la nivel de presă există tema, dar la nivelul vieții cotidiene, nu se vede. Adică înseamnă că nu e atât de puternic, deoarece o specificitate a Angliei este faptul că ei nu au turism internațional.
Am fost la multe – inclusiv călătorii din acestea – tururi, nu am auzit o altă limbă decât engleză, evident că nu română, dar în alte locuri ale lumii, ale Europei, e un turism internațional. Aici este numai un turism local și faptul că nu se vede această criză e faptul că oamenii călătoresc. Peste tot, în călătoriile astea, mai ales în provincie, nu am văzut semnele crizei.
Probabil, criza aceasta din Occident va fi insidioasă, adică încetul cu încetul. A fost o grevă a căilor ferate, de vreo trei zile, nu mi s-a părut că a fost o lovitură pentru guvern. Ea s-a terminat, dar fără prea mare tărăboi. Probabil că englezii s-a obișnuit cu grevele. Nu am văzut să spunem piesei dramatice. Specificul vieții în Anglia, dar poate că și în Occident, este absența dramatismului.
Probabil că acum înțeleg și eu de ce pleacă mulți români. Poate că pleacă la salarii nu atât de mari, dar funcționează aici rutina confortului. Totul e pus la punct, nimic nu întârzie, trenurile vin la timp, pleacă la timp. Vrei să treci și cu biletul de pe peron, la linie, și nu-ți merge biletul, imediat sar în ajutor vreo cinci inși care stau și ei pe acolo, funcționari. Deci funcționează această mașinărie a preciziei, a vieții, care dă de o lipsă de dramatism.
M. Tucă: Adică lumea este relaxată în tot ceea ce face.
Ion Cristoiu: Lumea este relaxată, pentru că totul funcționează cu precizie de ceasornic, adică nu există posibilitatea să te plimbi pe undeva, în centru, și să nu găsești ceva să mănânci, fie în fugă, fie să te așezi undeva. Dacă te-ai așezat la cafenea, vine imediat cineva și îți ia comanda. Deci e vorba de această funcționare fără greș.
Dacă trenul pleacă, să spunem, la ora 9, la ora 9 el e în gară, te-ai urcat. Și de aici vine o anumită lipsă de dramatism care, duce și la o anumită amabilitate, adică n-am văzut isterie aici. Dacă voiai să intri undeva, ăla îți făcea loc zâmbind, să intri.
M. Tucă: Dacă ar fi să faceți o comparație, pentru că ați fost și în Italia, și în Germania, care este diferența între Marea Britanie și Italia, Germania? Evreo diferență?
Ion Cristoiu: Diferența constă în lipsă de convenționalism. În materie de îmbrăcăminte, aici, eu cred că ar trebui să mă las fotografiat, și eu, și soția. Eu umblu cu parpalac și ei umblă în chiloți. Probabil că sunt obișnuiți cu frigul.”
O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.